<- Start
HEJ!

Jag heter Jan Hendén och har släktforskat sedan andra hälften av 1970-talet - i slutet av 20-årsåldern. Då var jag en flitig besökare i släktforskarrummet på stadsbiblioteket i Eskilstuna.

Av olika anledningar - t.ex. familj och arbete - blev det sedan mycket sporadiskt under ett par decennier, men efter att släktforskningen de senaste åren underlättats så radikalt genom arkivens tillgänglighet på internet, så har intresset blossat upp med stor kraft igen.

Jag jobbar genomgående med Apple Macintosh-dator - faktiskt sedan 1988 - vilket hör ihop med mitt yrkesverksamma liv inom trycksaker och grafisk design. Det släktforskningsprogram jag använder är Reunion (hemsida: USA / Sverige).

Min datoriserade släktforskning inledde jag med hjälp av Genline, men nyttjar nu främst Arkiv Digital och SVAR (Riksarkivet).

Bland mina egna anor finns på farmors/farfars sida västgötska sådana (Skara-trakten - framför allt Saleby), medan min mormor var småländska (Bäckebo/Kråksmåla/Älghult) och min morfar genuin sörmlänning - företrädesvis anor från Länna, men också t.ex. Dunker och Näshulta.

Jag har också forskat på min nuvarande sambos sida (t.ex. Delsbo, Hässjö, Ljustorp, Nysätra, Idenor), liksom på min dotters mors (Östergötland/Västmanland/Dalarna/etc). Återkommer om dessa.

Nyligen började jag fundera på denna hemsida och har därigenom alldeles nyligen börjat mitt anbygge på internet.

Det finns några olika Hendén-släkter i Sverige och trots att jag stavar med ”e” som andra bokstav, tillhör jag den släkt som idag har många företrädare i Borås-trakten och som stavar ”Händén”. ”Henden” finns även i t.ex. Norge och en del engelskspråkiga nationer - dock utan något släktskap, vad jag vet. Mitt efternamn tillkom i slutet av 1800-talet och togs av farfar och hans två bröder - uppenbarligen efter den västgötska socknen Händene.

Jag kommer att inleda anbygget med några antavlor i bildformat, som du kan skrolla runt i. Hör gärna av dig, om du undrar över något eller vill signalera släktskap.

Klicka här nedanför...

(2009-12-18)


Jannes anor ->
(nya antavlor i pdf-format 2010-05-20)

Blankvapen- och/eller historieintresserad?
Kolla min bok ”Sablar också!”

För undringar eller glada tillrop:
Kontakta mig!


2010-06-15; 2011-01-01; 2012-10-10